Yararlı Bilgiler

C VİTAMİNİ İÇEREN GIDALAR

c vitamini içeren gıdalar

C VİTAMİNİ İÇEREN GIDALAR

Ulusal gıda kompozisyon veri tabanında bazı meyvelerin 100 gramları için ortalama içerdikleri C vitamini miktarları şu şekildedir;

Portakal 45 mg
Kivide 60 mg
Çilekte 75 mg
Ananasta 59 mg
Limonda 42 mg

Meyve olarak tüketilen gıdaların dışında sebze kategorisinde olan dolmalık biber, brokoli, maydanoz, karnabahar, bezelye, domates gibi gıdaların da C vitamini bakımından zengin olduğu görülür.

Bu gıda örneklerinin yine 100 gramları için ortalama içerdikleri C vitamini miktarları ise şu şekildedir;

Dolmalık biber 100 mg
Brokoli 107 mg
Maydanoz 188 mg
Karnıbahar 45,3 mg
Bezelye 28 mg
Domates 19,8 mg

Sofralarımızda sıklıkla tükettiğimiz meyve ve sebzelerin her ne kadar C vitamini içerikleri zengin olsa da bu gıdaların türleri, yetiştirilmesi koşulları besin öğelerini etkiler. Yine eksiklik durumlarında alınması gereken 1000 mg C vitaminine ulaşmak için bu meyve ve sebzelerden miktar olarak çok tüketilmesi olanaksız olduğu için C vitaminini ihtiyaç anında takviye olarak alınması önerilir.

C vitamini suda çözünen bir vitamindir ve vücutta depo edilmez, fazlası idrar yoluyla atılabilir. Bu nedenle vücutta birikerek herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Ek olarak takviye olarak alınan 1000 mg C vitamini ile birkaç tane tüketilen meyve yüksek miktarlara çıkamayacağı içinde güvenle kullanılabilir.

 

* Bu açıklamalar hekim tavsiyesi yerine geçmez. Takviye edici gıdalar herhangi bir hastalığı teşhis, tedavi, iyileştirme veya önleme amacı taşımamaktadır. Detaylı bilgi için sağlık profesyonellerine danışın.

 

Referanslar:

http://Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal gıda kompozisyon veri tabanı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir