C VİTAMİNİ İÇEREN GIDALAR
Ulusal gıda kompozisyon veri tabanında bazı meyvelerin 100 gramları için ortalama içerdikleri C vitamini miktarları şu şekildedir;
Portakal | 45 mg |
Kivide | 60 mg |
Çilekte | 75 mg |
Ananasta | 59 mg |
Limonda | 42 mg |
Meyve olarak tüketilen gıdaların dışında sebze kategorisinde olan dolmalık biber, brokoli, maydanoz, karnabahar, bezelye, domates gibi gıdaların da C vitamini bakımından zengin olduğu görülür.
Bu gıda örneklerinin yine 100 gramları için ortalama içerdikleri C vitamini miktarları ise şu şekildedir;
Dolmalık biber | 100 mg |
Brokoli | 107 mg |
Maydanoz | 188 mg |
Karnıbahar | 45,3 mg |
Bezelye | 28 mg |
Domates | 19,8 mg |
Sofralarımızda sıklıkla tükettiğimiz meyve ve sebzelerin her ne kadar C vitamini içerikleri zengin olsa da bu gıdaların türleri, yetiştirilmesi koşulları besin öğelerini etkiler. Yine eksiklik durumlarında alınması gereken 1000 mg C vitaminine ulaşmak için bu meyve ve sebzelerden miktar olarak çok tüketilmesi olanaksız olduğu için C vitaminini ihtiyaç anında takviye olarak alınması önerilir.
C vitamini suda çözünen bir vitamindir ve vücutta depo edilmez, fazlası idrar yoluyla atılabilir. Bu nedenle vücutta birikerek herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. Ek olarak takviye olarak alınan 1000 mg C vitamini ile birkaç tane tüketilen meyve yüksek miktarlara çıkamayacağı içinde güvenle kullanılabilir.
* Bu açıklamalar hekim tavsiyesi yerine geçmez. Takviye edici gıdalar herhangi bir hastalığı teşhis, tedavi, iyileştirme veya önleme amacı taşımamaktadır. Detaylı bilgi için sağlık profesyonellerine danışın.
Referanslar:
http://Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal gıda kompozisyon veri tabanı.