C Vitamini ve Önemi Nedir?
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, bazı gıdalarda bulunan suda çözünür bir besindir. Vücutta, bir antioksidan görevi görerek hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Serbest radikaller, vücudumuzun yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürmesiyle oluşan bileşiklerdir. İnsanlar ayrıca sigara dumanından, hava kirliliğinden ve güneşten gelen ultraviyole ışınlarından çevredeki serbest radikallere maruz kalırlar.
Vücudun ayrıca yaraların iyileşmesine yardımcı olmak için gerekli bir protein olan kolajeni yapmak için C vitaminine ihtiyacı vardır. C vitamini, bitki bazlı gıdalardan demir emilimini artırır ve bağışıklık sisteminin vücudu hastalıklardan korumak için düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Çoğu hayvanlar ve bitkiler kendi c vitaminlerini glukozdan üretebilirken, insanlar C vitamini üretemezler, bunu besinlerden veya gerek varsa günlük dışarıdan takviye olarak almak zorundadırlar.
Besinlerdeki vitamin ve mineraller, besinlerin yetiştirilme biçimi, hava şartları, maruz bırakıldıkları pişirme teknikleri gibi birçok faktörden etkilenir.
Bu nedenle C vitamini yiyecekler ile vücuda yeterli miktarda alınamaz. C vitamininden faydalanabilmek için dışarıdan takviye olarak alınması gerekir.
Kişi sağlıklı olsa bile C vitamini eksikliğine bağlı herhangi bir hastalığa yakalanmamak için günlük ortalama 75-90 mg arasında C vitaminini takviye olarak almalıdır.
* Bu açıklamalar hekim tavsiyesi yerine geçmez. Takviye edici gıdalar herhangi bir hastalığı teşhis, tedavi, iyileştirme veya önleme amacı taşımamaktadır. Detaylı bilgi için sağlık profesyonellerine danışın.
Referanslar: