Yararlı Bilgiler
D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
D Vitamini açısından zengin gıdalar;
- yağlı balıklar; Somon, ton balığı ve uskumru gibi.
- yumurta sarısı ; 37 IU D vitamini içerir.
- sığır karaciğeri bir miktar d vitamini içerir.
- Güçlendirilmiş gıdalar; İnek sütü, Portakal suyu, Tahıl ve Yulaf ezmesi
- Mantarlar da D vitaminini Güneş yolu ile sentezleyebildikleri için D vitamini içeren besinler arasında iyi bir kaynaktır. Aradaki tek fark, mantarlar D2 vitamini üretirken insanlar D3 vitamini (kolekalsiferol) üretir. İnsan vücudunda D vitamininden istenilen faydayı alabilmek için D3 vitaminine ihtiyaç vardır. Bu nedenle mantarlardan alınan D2 vitamininin etkisi D3 vitamini kadar olmaz.
D Vitamini içeren meyve ve sebzeler;
D vitamini içeren bitkisel kaynaklar oldukça sınırlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde de eser miktarda D vitamini bulunabilmektedir.
* Bu açıklamalar hekim tavsiyesi yerine geçmez. Takviye edici gıdalar herhangi bir hastalığı teşhis, tedavi, iyileştirme veya önleme amacı taşımamaktadır. Detaylı bilgi için sağlık profesyonellerine danışın.
Referanslar:
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
https://www.healthline.com/nutrition/9-foods-high-in-vitamin-d#5.-Egg-yolks