Yararlı Bilgiler

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN GEREKENLER

Güçlü bir bağışıklık (immun) sistemi için gerekenler

GÜÇLÜ BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN GEREKENLER

Güçlü bir bağışıklık sistemi bizi; salgın hastalıklar, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı çok daha dayanıklı hale getirir. Güçlü bir bağışıklık için bazı önemli rutinlere sahip olmamız ve bunları alışkanlık haline getirmemiz gerekir.

Sağlıklı ve dengeli beslenin; Sadece belirli bir besin grubunu tüketerek bağışıklık sisteminizi tam olarak güçlendiremezsiniz. Güçlü bir bağışıklık sistemi, bütün vitamin ve minerallerden yeteri kadar alınmasına, protein miktarına, esansiyel yağ asitlerine, karbonhidrata, yani dengeli beslenmeye de bağlıdır.

Takviyeler Kullanın; Hücrelere zarar veren ve çalışmalarına engel olan maddelere oksidan maddeler adı verilir. Oksidan maddelere uzun süreli maruz kalan bağışıklık sistemi hücreleri yeteri kadar çalışamaz ve hastalıklara yakalanma riski artar.

C ve E vitaminleri, demir, çinko, bakır, selenyum gibi vitaminler ve mineraller bağışıklık sistemi hücrelerini korur, oksidatif hasarı kontrol altında tutar.

Hücre çoğalmasının desteklenmesi, bir mikroorganizmanın vücuda girdiğinde beklenilen yanıtı en hızlı şekilde verebilmesini sağlar.

Hücre çoğalmasına destek olarak önerilen takviyeler; A, D, B6, B12 Vitaminleri, folik asit, çinko ve demir dir.

Düzenli egzersiz yapın; Düzenli bir şekilde hafif egzersizler yapmak kaslarınızın rahatlamasını sağlar, stres seviyesini düşürür ve terleyerek vücudunuzdaki toksik maddeleri atmanıza yardımcı olur. Hem zararlı maddelerin atılması hem de stres seviyesinin düşmesi, bağışıklığı destekleyici niteliktedir. Çünkü stres seviyesinin yükseldiği durumlarda vücudumuz, immün sisteme ek yük bindiren hormonlar üretebilir. Durum böyle olunca da bağışıklık sistemi, asıl savaşması gereken zararlı mikroorganizmalarla yeterince savaşamayabilir.

Yeteri kadar su için; Vücuttaki zararlı maddelerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlayan ve bu sayede bağışıklık sistemine destek sağlayan su tüketimi, iç organlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için de önemli. Bu noktada aklınızda “Günde kaç litre su içmeliyim?” sorusu belirebilir.

Bir yetişkinin günde içmesi gereken su miktarı pek çok uzmana göre 2-2,5 litre arasında olsa da ideal miktar; cinsiyet, kilo, yaş gibi pek çok unsura göre değişkenlik gösterir. İçmeniz gereken miktarı, online uygulamalar sayesinde ya da doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Zararlı alışkanlıklardan uzak durun; Tütün ve yüksek miktarda alkol tüketmek gibi kötü alışkanlıklar, vücudunuzda bulunan ve zararlı maddelerle savaşan antikorlara zarar verebilir. Bu durum, bağışıklığın düşmesine neden olabilir. Kısacası bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemlerinden biri, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmaktır.

Hijyene dikkat edin; Ellerinizi sık sık yıkamak, dezenfektan kullanmak ve kirli ellerinizi ağzınıza, burnunuza ve gözünüze sürmemek virüslerin vücudunuza girmesini engeller. Dolayısıyla bağışıklık sisteminiz yoğun bir virüs saldırısına maruz kalmaz.

 Vitamin ve mineralleri ihmal etmeyin; Vitaminler, doğal besin kaynaklarında bulunan, hücre yenilenmesine ve enerji üretimine yardımcı olan, vücudun günlük olarak belirli miktarlarda ihtiyaç duyduğu, yeterli olmadığı durumlarda dışardan takviye olarak alınması gereken düzenleyici ve direnç attırıcı maddelerdir. Ancak insan vücudunda vitaminlerin birçoğu üretilemez . Bu yüzden sağlık için gerekli olan miktar doğal besin kaynakları yoluyla alınamadığı takdirde ilave olarak alınabilmektedir.

Suda çözünenler ve yağda çözünenler olmak üzere 2 çeşit vitamin bulunmaktadır. Suda çözünen vitaminler, vücut için gerekli olan miktar tüketildikten sonra boşaltım sistemi kanalıyla vücuttan atılır. Bu nedenle, bu tür vitaminlerin düzenli olarak alınması gerekmektedir. Yağda çözünen vitaminler ise, vücutta daha kolay depolanabilmektedir. Bu nedenle, suda çözünen vitaminlerin yağda çözünen vitaminlere göre daha sık tüketilmesi gerekmektedir.

Mineraller de vitaminler gibi vücudun ihtiyaç duyduğu; vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için gerekli olan elementlerdir. Mineraller vitaminlerin aksine inorganik maddelerdir. İnsan vücudu kendisi mineral üretemediği için besinler yoluyla ve/veya takviye şeklinde alınmalıdır. Kemik gelişiminde, hücre içinde ve dışında vücut sıvılarının kontrolünde ve yediğimiz yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde rol oynarlar.

Yeterli ve kaliteli uyuyun; Düzensiz ya da yetersiz uyumanın olumsuz yanı, sadece sabah kalktığınızda halsiz hissetmeniz değil! Yeterli uyumadığınızda bağışıklık sistemini güçsüz kılan şeylerden birini de istemeden yapmış oluyorsunuz. Çünkü kaliteli uyku, hücrelerinizin yenilenmesi için oldukça önemli. Günde 7-8 saat uyuduğunuza emin olmalısınız!

Stresinizi iyi yönetin; Yoğun strese maruz kalmak, depresif duygu duruma sahip olmak ve endişelenmek gibi durumlar, vücutta kortizol hormonunun aşırı yükselmesine sebep olur. Kortizol, bağışıklık sisteminin tepkisinde önemli rol oynayan bir hormondur. Kortizol seviyeleri aşırı yükseldiğinde, dokuların hormona karşı duyarlılığı azalır, bu da bağışıklık sisteminin tepkisiz kalmasına yol açar. Böylelikle mikroorganizmalara karşı yanıt azalır.

Stresten uzak durmaya çalışmak, yoga, meditasyon, rahatlatıcı müzik gibi uygulamaları hayatın bir parçası haline getirmek stres yönetmede etkili tekniklerdir.

Sağlıklı kilonuzu koruyun; Hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak, her zaman zinde ve enerjik olmak için sağlıklı kilo aralığınızda olmanız oldukça önemlidir. Fazla kilo kadar, hızlı kilo alıp vermek de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Bilinçsiz ve hızlı kilo kaybettiren diyetlerden uzak durun.

 

*Bu açıklamalar hekim tavsiyesi yerine geçmez. Takviye edici gıdalar herhangi bir hastalığı teşhis, tedavi, iyileştirme veya önleme amacı taşımamaktadır. Detaylı bilgi için sağlık profesyonellerine danışın.

Referanslar:

https://lpi.oregonstate.edu/sites/lpi.oregonstate.edu/files/lpi-immunity-infographic_0.pdf

https://www.medikalakademi.com.tr/bagisiklik-sistemi-beslenme/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir