E VİTAMİNİ
E vitamini diğer bütün vitaminler gibi vücudun normal fonksiyonunu sürdürebilmesi için mutlaka gereklidir. Yağda eriyen en önemli vitaminlerden biridir ve vücutta karaciğerde depolanmaktadır.
Vitamin E güçlü bir antioksidan olup vücudu hem toksik etkilere hem de serbest radikallere karşı koruyarak daha güçlü bir hücre yapısı oluşmasını sağlamaktadır. Ayrıca halk arasında kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolünün oksidasyonunu önleyerek kanser ve benzeri kötü hastalıklara karşı koruyucudur.
E VİTAMİNİNİN FAYDALARI
- Önemli bir antioksidandır. Dolayısıyla vücudu serbest radikallere karşı korur ve çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olur.
- Kasların yapı ve fonksiyonları için gerekli olup kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna da yardımcı olur aynı zamanda A vitamini, K vitamini, demir ve selenyum gibi minerallerin vücutta depolanmasını sağlar.
- Alzheimer gibi hastalıkların belirtilerini hafifletmeye yardımcı olup aynı zamanda oluşturduğu hasarları da en aza indirir.
- Hücrelerin yenilenmesini sağlar, kırışıklıkları önler, yaraların iyileşme süresini kısaltır, cilt kanserlerine karşı korur ve yaşlanmayı geciktirir.
- Sağlıklı, parlak ve canlı saç oluşumuna yardımcıdır ayrıca sağlıklı cilt yapısı ve tırnaklar üzerinde de etkilidir.
- Katarakt gibi göz hastalıkları üzerinde olumlu etkisi olduğu gibi kan basıncı üzerinde de olumlu etkileri vardır, kan basıncını düşürür, tansiyon için önemli bir vitamindir.
- Dolaşım sistemi üzerinde de önemli faydaları bulunur.
- Hormonları dengede kalmasını sağlar ve böylece sağlıklı vücut ağırlığının korunması, yorgunluk halinin önlenmesi, daha enerjik olmayı ve kadınlarda adet döngüsünün daha düzenli olmasını sağlar.
E VİTAMİNİ FAZLALIĞI NELERE YOL AÇAR?
• Fazlalığının zararlı bir etkisi bu güne kadar gösterilmemiştir. Çünkü diğer yağda eriyen vitaminler kadar depolanamazlar.
• Gereğinden fazla alanlarda birkaç gün içersinde dışkı ve idrarla vücuttan uzaklaştırılır.
• Çok yüksek dozları bulantı ve ishal yapabilir.
• Hayvan deneylerinde yüksek dozların büyümeyi durdurduğu, adaleleri zayıflattığı, alyuvar sayısını azalttığı ve kemikleşmeyi yavaşlattığı görülmüştür.
• Düzenli E Vitamini kullananlarda doz günde 1200 IU yi geçtiğinde immun sistemin baskılandığı gözlenmiştir. Aksine düşük doz kullanımında immun sistemi güçlendirici etki sağlamaktadır.
E VİTAMİNİ HANGİ GIDALARDA BULUNUR?
Badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, ceviz gibi kuruyemişler
Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar
Ispanak, marul, tere, maydanoz, lahana, brokoli, balkabağı, kereviz gibi sebzeler
Ton balığı, somon, sardalye ve hamsi gibi balıklar
Muz, kivi, avakado, mango gibi meyveler
* Bu açıklamalar hekim tavsiyesi yerine geçmez. Takviye edici gıdalar herhangi bir hastalığı teşhis, tedavi, iyileştirme veya önleme amacı taşımamaktadır. Detaylı bilgi için sağlık profesyonellerine danışın.
Referanslar:
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/61136/mod_resource/content/0/E%20vitamini%20.pdf
https://aysetugbasengel.com/e-vitamini-nedir-yararlari-hangi-besinlerde-bulunur/